Interim analyse in Lancet Oncology en op VRT NWS

Dr. Jorine de Haan, gynaecologe en doctoraatsstudente in ons onderzoeksteam, coördineerde een interim analyse met resultaten van de laatste 20 jaar. Deze analyse werd gepubliceerd in The Lancet Oncology: "Oncological management and obstetric and neonatal outcomes for women diagnosed with cancer during pregnancy: a 20-year international cohort study of 1170 patients". Het nieuws over deze publicatie werd ook opgepikt door de VRT NWS redactie, zij schreven er volgend artikel over: "Zwangere vrouwen met kanker krijgen steeds vaker een behandeling".

Dankzij de inzet van de Leuvense onderzoeksgroep naar Kanker tijdens de Zwangerschap en het International Network on Cancer, Infertility & Pregnancy, onder de vleugels van de European Society of Gynaecological Oncology (ESGO), waren er gegevens van 1170 patiënten met kanker tijdens de zwangerschap vanuit 37 centra in 16 verschillende landen, beschikbaar voor analyse.

De resultaten tonen dat het therapeutisch beleid van kanker in de zwangerschap significant veranderd is de laatste 20 jaar. In de periode 1996-2016 werd er een toename van kankerbehandeling (vooral chemotherapie) tijdens de zwangerschap vastgesteld. De incidentie van prematuriteit daarentegen, is afgenomen doorheen de jaren. Patiënten die antenataal blootgesteld werden aan chemotherapie zouden echter een verhoogd risico vertonen op zwangerschapsgerelateerde complicaties, zoals SGA (Small for Gestational Age) en opname via de Neonatale Intensive Care Unit. Daarom raden de auteurs aan om ziekenhuizen met verloskundige high care units te betrekken in het therapeutisch beleid van deze patiënten. 

Om deze data aan het grote publiek voor te stellen, hield Prof. Frédéric Amant een lezing op de Oncofertility Conference in Chicago and dr. Jorine de Haan een lezing op het ESMO Asia Congress in Singapore in November 2017.